Συχνές Ερωτήσειςvot_admin
Συχνές ερωτήσεις

Ποια θερμοκρασία είναι ιδανική για την ανάμειξη των δύο φάσεων μιας κρέμας;

Η ιδανική θερμοκρασία ορίζεται στους 68-70 °C + – 2. Ποτέ δεν υπερβαίνουμε τους 80 °C στην υδατική φάση αν δεν θέλουμε να χάσουμε σημαντικά συστατικά ή να εξατμιστεί το αλκοόλ, αν έχουμε αλκοολικά εκχυλίσματα.

Πότε προσθέτουμε τα αιθέρια έλαια;

Τα αιθέρια έλαια τα προσθέτουμε πάντα όταν η θερμοκρασία της κρέμας έχει φτάσει στη θερμοκρασία δωματίου, δηλαδή κάτω από 35 °C.

Τα αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνται σαν συντηρητικά σε καλλυντικά προϊόντα;

Η συντηρητική δράση των αιθερίων ελαίων έχει να κάνει με τη γνησιότητά τους, και την περιεκτικότητά τους επί της % σε κάποιο έλαιο βάσης, αλλά φυσικά δεν μπορούν να συντηρήσουν ένα προϊόν πάνω από ένα με ενάμισι μήνα περίπου.

Είναι η βιταμίνη Ε συντηρητικό για σπιτικά καλλυντικά;

Η συντηρητική δράση της βιταμίνης Ε περιορίζεται στο να συντηρήσει την ελαιώδη φάση των προϊόντων δηλαδή βοηθά τα λάδια μας να μην ταγκίζουν εύκολα. Η υδατική μας φάση όμως μένει απροστάτευτη. Όταν η κρέμα μας είναι O/W με μικρή δηλαδή υδατική φάση αν παρασκευαστεί σωστά έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής απ ότι μια κρέμα W/O που υδατική της φάση είναι αρκετά μεγάλη. Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να βάλετε κάποιο φυσικό συντηρητικό για να είστε σίγουροι.

Γιατί οι κρέμες που φτιάχνουμε προκαλούν καποιες φορές εφίδρωση στο πρόσωπο ή στο σώμα;

Αυτό που προκαλεί εφίδρωση είναι συνήθως τα συστατικά που χρησιμοποιούμε, όπως εκχυλίσματα τίλιου κλπ, τα οποία είναι εφιδρωτικά, άλλα και κάποιοι γαλακτωματοποιητές οι οποίοι κλείνουν τους πόρους του δέρματος. Σημαντικό ρόλο παίζει και ο καλός καθαρισμός της επιδερμίδας πριν από τη χρήση κάποιου καλλυντικού προϊόντος.

Πώς μπορώ να εξαλείψω ουλές και σημάδια;

Αυτό είναι αρκετά δύσκολο να το πετύχει κάποιος που παρασκευάζει οικοτεχνικά σκευάσματα. Υπαρχουν βότανα που βοηθούν, αλλ’α χρει’αζεται συχνή και μακροχρόνια χρήση για μικρό αποτέλεσμα. Ευκολή λύση είναι η χρήση λεμονιού σαν λοσιόν το βράδυ και ποτέ τους καλοκαιρινούς μήνες, σαν μάσκα μαζί με τη σάρκα μιας ώριμης ντομάτας, ή ακόμα και η χρήση μηλόξυδου. Όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν τη χρήση μιας καλής επουλωτικής και θρεπτικής κρέμας μετά την εφαρμογή τους,Τα αποτελέσματα θα είναι ευχάριστα πολύ σύντομα. Τα AHA οξέα φρούτων είναι μια καλή λύση, αλλά να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή για τη δοσολογία διότι μπορεί να ερεθίσετε και να δημιουργήσετε προβλήματα στα ευαίσθητα δέρματα. Καλό θα είναι να προτιμήσετε σαν τρόπο λεύκανσης τις μάσκες και όχι τις κρέμες, ειδικά για το πρόσωπο.

Ποια βότανα κάνουν για επούλωση και εγκαύματα;

Σχεδόν όλα τα βότανα είναι ικανά να βοηθήσουν λόγω της περιεκτικότητας τους σε τανίνες. Πιο γνωστά για τη θαυματουργή τους δράση είναι το βαλσαμόχορτο, η καλέντουλα, το δεντρολίβανο, το τριαντάφυλλο, το χαμομήλι, το σύμφυτ, η λεβάντα, το φασκόμηλο, η ματζουράνα, κλπ.

Αρκεί ένας γαλακτωματοποιητής για την παρασκεύη μιας καλλυντικής κρέμας;

Υπάρχουν πολλοί γαλακτωματοποιητές που χρησιμοποιούνται στην κοσμετολογία για στην παρασκευή μιας καλλυντικής κρέμας. Ο καθένας προσδίδει και κάποιο επιπλέον χαρακτηρηστικό στα καλλυντικά. Στα οικοτεχνικά σκευάσματα είναι αρκετά δύσκολο ώστε να μπορέσουμε να συνδιάσουμε πολλούς διότι απαιτείται γνώση καιν πείρα. Ωστόσο κυκλοφορούν στο εμπόριο γαλακτωματοποιητές ειδικά για DIY καλλυντικά, οι οποίοι αποτελούνται με τη σειρά τους από 3 και 4 διαφορετικούς γαλακτωματοποιητές ο καθένας. Αρκεί να ακολουθήσετε τις οδηγίες του κατασκευαστή του κάθε προιόντος για να έχετε ικανοποιητικά αποτελέσματα

Σιτέλαιο

Τo σιτέλαιο, όπως υποδηλώνει το όνομα του, (έλαιο φύτρων σίτου) προέρχεται από το φύτρο του πυρήνα σιταριού, μια καλή πηγή βιταμινών και ανόργανων αλάτων. Ειναι έλαιο υψηλής περιεκτικότητας σε λινελαϊκό οξύ, πλούσιο σε βιταμίνη Α, βιταμίνες Β, βιταμίνη D, βιταμίνη Ε ( πολύ περισσότερο από ό, τι άλλα φυτικά έλαια), β-καροτένιο, και αποτελείται από λιπαρά οξέα, φυτοστερόλες, φωσφατίδια και εικοσιοκτανόλη.
Είναι η καλύτερη πηγή βιταμίνης Ε, ώστε να το καθιστά πολύ ευεργετικό τόσο για το δέρμα και τα μαλλιά . Βοηθά στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, ως αποτέλεσμα της πλούσιας σε αντιοξειδωτικής δράσης του. Επίσης, λειτουργεί ως ένα προϊόν αντι-γήρανσης λόγω του ότι βοηθά την ανάπλαση των ιστών. Ως εκ τούτου, η παρουσία του στα περισσότερα από τα προιόντα αντι-γήρανσης είναι δεδομένη.
Βοηθά στη θρέψη το ξηρό δέρμα, προλαμβάνει τα εγκαύματα από το ήλιο λόγω του φυσικού αντιηλιακού δείκτη που υποστηρίζει, σβήνει τα σημάδια, αντιμετωπίζει κηλίδες, και δυναμώνει τα μαλλιά. Είναι εξαιρετικά ευεργετικό για το ανοσοποιητικό, το νευρικό και το αναπαραγωγικό μας σύστημα.
Η διάρκεια ζωής του λαδιού φύτρο σιταριού είναι περίπου 6-8 μήνες και θα πρέπει να είναι στο ψυγείο Συνεργάζεται καλά με άλλα έλαια βάσης ειδικά για να μπορέσει να αυξηθεί η διάρκεια ζωής του.

Τριαντάφυλλο

Είναι το πιο διάσημο λουλούδι στον κόσμο, σύμβολο ερωτισμού και ομορφιάς. Υπάρχουν γύρω στα 10.000 διαφορετικά είδη και η ζήτηση του στην παγκόσμια αγορά είναι πρώτη με διαφορά από κάθε άλλο λουλούδι. Κάθε είδος έχει και διαφορετικό άρωμα το οποίο συνδέεται άμεσα και με τις θεραπευτικές του δράσεις.
Πιο γνωστό απ όλα, είναι το τριαντάφυλλο της Δαμασκού, η rosa damascena, είδος το οποίο φύεται στη Βουλγαρία όπου λόγω της ιδιομορφίας του εδάφους το καθιστά πρώτο σε ολόκληρο τον κόσμο και από το οποίο αποστάζεται το μοναδικό ροδέλαιο.
Αξίζει να αναφέρουμε το εκατόφυλλο τριαντάφυλλο, τη rosa cenrtifolia, σύμβολο των Ιπποτών του Ρόδου και των Ροδόσταυρων, από το οποίο παρασκευάζεται το γαλλικό αιθέριο έλαιο, αφροδισιακό σύμβολο της γαλλικής φινέτσας και βάση του θρυλικού αρώματος chanel no 5.
Σημαντικό είναι επίσης και το κυνοροδο , ο καρπός του άγριου τριαντάφυλλου, rosa cannina, ο οποίος είναι πλούσιος σε vit C και ταννίνες, συστατικά που το κατατάσσουν στην κατηγορία των φυτών με πλούσια επουλωτική δράση και με ήπιες λευκαντικές ιδιότητες.
Το αιθέριο έλαιο του τριαντάφυλλου περιέχει πάνω από 3.000 διαφορετικά συστατικά εκ των οποίων έχουν αναγνωριστεί και καταγραφεί από έρευνες περίπου τα 400.
Τα συστατικά που το κάνουν μοναδικό είναι η vit C, E, K, B οι τανίνες που προσδίδουν καλή επουλωτική δράση και η πηκτίνη που βοηθά τη δυσκοιλιότητα και την ισορροπία της χοληστερόλης, κ.α.
Οι δράσεις του ροδέλαιου είναι πάρα πολλές. Χρησιμοποιείται σε συσκευές αρωματοθεραπείας, έχοντας αντικαταθληπτική δράση, βοηθά στην εξάλειψη των εκχυμώσεων και των μελανιών, απαλύνει τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια , είναι σπουδαίο στην αντιμετώπιση της ακμής του προσώπου και είναι ένα σημαντικό αντιγηραντικό και αντιοξειδωτικό συστατικό όταν περιέχεται σε καλλυντικά προϊόντα. Η μεγάλη περιεκτικότητα του σε τανίνες το καθιστά άριστο επουλωτικό για την αντιμετώπιση εγκαυμάτων, είτε σε μορφή ελαίου είτε σαν κηραλοιφή
Πίνοντας ένα έγχυμα από ροδοπέταλα κόκκινου τριαντάφυλλου ή έγχυμα κυνόροδου βοηθάμε ευχάριστα στην πέψη έπειτα από ένα βαρύ γεύμα, ενώ μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και σαν μια υπέροχη τονωτική λοσιόν για το πρόσωπο. Έρευνες δείχνουν πως απαλύνει τα συμπτώματα των εξάψεων της εμμηνόπαυσης και βοηθά στη σωστή λειτουργία του ουροποιητικού μας συστήματος.