Σπιτικό βάμμα πρόπολης

Μαίρη Δρίτσα

Το λέει από μόνη της η λέξη, πρόπολη σημαίνει πριν από την πόλη και εννοεί το μελίσσι. Είναι το υλικό το οποίο κατασκευάζουν οι μέλισσες και τοποθετούν στην είσοδο του «σπιτιού» τους με σκοπό να αποτρέψουν την είσοδο σε εισβολείς όπως έντομα, μικρά ζώα κλπ. Η πρόπολη δεν έχει απλά αντιμικροβιακές ιδιότητες αλλά είναι μικροβιοκτόνα και μυκητοκτόνα. Τις ιδιότητές της αυτές τις ενισχύουν , βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα και φλαβονοειδή που περιέχει και προωθούν ταυτόχρονα και τις αντιφλεγμονώδεις,αντιοξειδωτικές και αντιβιοτικές ιδιότητες της.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον πονόδοντο σαν ήπιο αναισθητικό, είναι ιδανική για τις ιώσεις, τη γρίπη, τον πονόλαιμο σαν θεραπεία παράλληλη με τις υποδείξεις του γιατρού και είναι θανατηφόρα από την πρώτη εφαρμογή για τον έρπη και τους μύκητες των ποδιών, των νυχιών ενώ βοηθά αποτελεσματικά τις παθήσεις του ουροποιητικού. Είναι απαραίτητο συστατικό σε παραδοσιακές κηραλοιφές και θεραπευτικά σκευάσματα τα οποία είναι για δερματικές παθήσεις και επουλωτικά.

Θα χρειαστείτε:

  • 1 λίτρο βότκα 40 βαθμών
  • 40 γρ καθαρή πρόπολης

Παρασκευή

Βάζετε την πρόπολη μέσα στη βότκα, κλείνετε ερμητικά και αφήνετε στο ντουλάπι για 20 μέρες. Σουρώνετε και έχετε έτοιμο ένα δυνατό βάμμα πρόπολης για όλες τις παραπάνω χρήσεις.

Μύκητες ποδιών, νυχιών, έρπης κλπ:
Μπορείτε να βάλετε κατευθείαν πάνω στην προβληματική περιοχή. Στην περίπτωση του έρπη θα έχετε αποτελέσματα από την πρώτη εφαρμογή. Για τους μύκητες των ποδιών, νυχιών μετά από ποδόλουτρο με λεμόνι και μαγειρική σόδα βάζουμε πρόπολη και αφήνουμε να στεγνώσει. Σε 2 με 3 ημέρες θα έχει φύγει το αίσθημα καύσου και θα αρχίσετε να βλέπετε αισθητή διαφορά.

Μαίρη Δρίτσα
Author:
Λαογράφος, ερευνήτρια, κοσμητολόγος φυσικών καλλυντικών, εισηγήτρια σεμιναρίων, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων ΕΚΠΑ, ολιστική θεραπεύτρια

Αφήστε μια απάντηση

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>