Μικρά Μυστικά
Για καλή επιτυχία στην παρασκευή μιας κρέμας ή ενός γαλακτώματος , παίζει ρόλο ο τρόπος ανάμειξης.
- Έχοντας φέρει και τις δύο φάσεις στην ίδια θερμοκρασία αναδεύουμε μέχρι να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου 28-30 °C.
- Εαν είναι μια κρέμα O/W είναι καλύτερα να ρίξετε την ελαιώδη φάση μέσα στην υδατική, και
- Εαν είναι κρέμα W/O την υδατική φάση μέσα στην ελαιώδη ,
Για την παρασκευή γέλης ( gel):
Ιδανική θερμοκρασία του νερού είναι 50-55 °C για να προσθέσετε το πηκτικό και να μη σας σβολιάσει.
Όταν φτιάχνετε αντιηλιακό λάδι η κρέμα,
- Βάλτε μέσα στα ζεστά σας λάδια ένα φακελάκι πράσινο τσάι για 2-3 λεπτά.
- Αφαιρέστε το και συνεχίστε την παρασκευή σας κανονικά.
Το πράσινο τσάι σας παρέχει την απαραίτητη αντιοξειδωτική προστασία που χρειάζεστε κατά την έκθεσή σας στον ήλιο.
Έχετε πειραματιστεί φτιάχνοντας κρέμες και γαλακτώματα και δεν ξέρετε τι να τα κάνετε?
- Μπορείτε απλά να τα προσθέσετε σε κάποιο σαπούνι που θα φτιάξετε!!!!
Ποτέ μην προσθέσετε Aloe Vera σε οποιοδήποτε προϊόν ζεστό που μόλις παρασκευάσατε!
- Η aloe vera καταστρέφεται με τη θερμότητα.
- Είναι προτιμότερο να είναι και τα δυο προϊόντα σας σε θερμοκρασία δωματίου 28-30 °C
- Ποτέ μην βάζετε γλυκερίνη παραπάνω από όση χρειάζεται σε μια κρέμα ή γαλάκτωμα ή ακόμα και σε μια λοσιόν.
- Πάνω από 10% δημιουργεί ξηρότητα.
- Μπορείτε να την αντικαταστήσετε με σορβιτόλη ή να συνδυάσετε και τα δύο.
Συχνές Ερωτήσεις
Η ιδανική θερμοκρασία ορίζεται στους 68-70 °C + – 2. Ποτέ δεν υπερβαίνουμε τους 80 °C στην υδατική φάση αν δεν θέλουμε να χάσουμε σημαντικά συστατικά ή να εξατμιστεί το αλκοόλ, αν έχουμε αλκοολικά εκχυλίσματα.
Τα αιθέρια έλαια τα προσθέτουμε πάντα όταν η θερμοκρασία της κρέμας έχει φτάσει στη θερμοκρασία δωματίου, δηλαδή κάτω από 35 °C.
Η συντηρητική δράση των αιθερίων ελαίων έχει να κάνει με τη γνησιότητά τους, και την περιεκτικότητά τους επί της % σε κάποιο έλαιο βάσης, αλλά φυσικά δεν μπορούν να συντηρήσουν ένα προϊόν πάνω από ένα με ενάμισι μήνα περίπου.
Η συντηρητική δράση της βιταμίνης Ε περιορίζεται στο να συντηρήσει την ελαιώδη φάση των προϊόντων δηλαδή βοηθά τα λάδια μας να μην ταγκίζουν εύκολα. Η υδατική μας φάση όμως μένει απροστάτευτη. Όταν η κρέμα μας είναι O/W με μικρή δηλαδή υδατική φάση αν παρασκευαστεί σωστά έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής απ ότι μια κρέμα W/O που υδατική της φάση είναι αρκετά μεγάλη. Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να βάλετε κάποιο φυσικό συντηρητικό για να είστε σίγουροι.
Αυτό που προκαλεί εφίδρωση είναι συνήθως τα συστατικά που χρησιμοποιούμε, όπως εκχυλίσματα τίλιου κλπ, τα οποία είναι εφιδρωτικά, άλλα και κάποιοι γαλακτωματοποιητές οι οποίοι κλείνουν τους πόρους του δέρματος. Σημαντικό ρόλο παίζει και ο καλός καθαρισμός της επιδερμίδας πριν από τη χρήση κάποιου καλλυντικού προϊόντος.
Αυτό είναι αρκετά δύσκολο να το πετύχει κάποιος που παρασκευάζει οικοτεχνικά σκευάσματα. Υπαρχουν βότανα που βοηθούν, αλλ’α χρει’αζεται συχνή και μακροχρόνια χρήση για μικρό αποτέλεσμα. Ευκολή λύση είναι η χρήση λεμονιού σαν λοσιόν το βράδυ και ποτέ τους καλοκαιρινούς μήνες, σαν μάσκα μαζί με τη σάρκα μιας ώριμης ντομάτας, ή ακόμα και η χρήση μηλόξυδου. Όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν τη χρήση μιας καλής επουλωτικής και θρεπτικής κρέμας μετά την εφαρμογή τους,Τα αποτελέσματα θα είναι ευχάριστα πολύ σύντομα. Τα AHA οξέα φρούτων είναι μια καλή λύση, αλλά να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή για τη δοσολογία διότι μπορεί να ερεθίσετε και να δημιουργήσετε προβλήματα στα ευαίσθητα δέρματα. Καλό θα είναι να προτιμήσετε σαν τρόπο λεύκανσης τις μάσκες και όχι τις κρέμες, ειδικά για το πρόσωπο.
Σχεδόν όλα τα βότανα είναι ικανά να βοηθήσουν λόγω της περιεκτικότητας τους σε τανίνες. Πιο γνωστά για τη θαυματουργή τους δράση είναι το βαλσαμόχορτο, η καλέντουλα, το δεντρολίβανο, το τριαντάφυλλο, το χαμομήλι, το σύμφυτ, η λεβάντα, το φασκόμηλο, η ματζουράνα, κλπ.
Υπάρχουν πολλοί γαλακτωματοποιητές που χρησιμοποιούνται στην κοσμετολογία για στην παρασκευή μιας καλλυντικής κρέμας. Ο καθένας προσδίδει και κάποιο επιπλέον χαρακτηρηστικό στα καλλυντικά. Στα οικοτεχνικά σκευάσματα είναι αρκετά δύσκολο ώστε να μπορέσουμε να συνδιάσουμε πολλούς διότι απαιτείται γνώση καιν πείρα. Ωστόσο κυκλοφορούν στο εμπόριο γαλακτωματοποιητές ειδικά για DIY καλλυντικά, οι οποίοι αποτελούνται με τη σειρά τους από 3 και 4 διαφορετικούς γαλακτωματοποιητές ο καθένας. Αρκεί να ακολουθήσετε τις οδηγίες του κατασκευαστή του κάθε προιόντος για να έχετε ικανοποιητικά αποτελέσματα
Τo σιτέλαιο, όπως υποδηλώνει το όνομα του, (έλαιο φύτρων σίτου) προέρχεται από το φύτρο του πυρήνα σιταριού, μια καλή πηγή βιταμινών και ανόργανων αλάτων. Ειναι έλαιο υψηλής περιεκτικότητας σε λινελαϊκό οξύ, πλούσιο σε βιταμίνη Α, βιταμίνες Β, βιταμίνη D, βιταμίνη Ε ( πολύ περισσότερο από ό, τι άλλα φυτικά έλαια), β-καροτένιο, και αποτελείται από λιπαρά οξέα, φυτοστερόλες, φωσφατίδια και εικοσιοκτανόλη.
Είναι η καλύτερη πηγή βιταμίνης Ε, ώστε να το καθιστά πολύ ευεργετικό τόσο για το δέρμα και τα μαλλιά . Βοηθά στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, ως αποτέλεσμα της πλούσιας σε αντιοξειδωτικής δράσης του. Επίσης, λειτουργεί ως ένα προϊόν αντι-γήρανσης λόγω του ότι βοηθά την ανάπλαση των ιστών. Ως εκ τούτου, η παρουσία του στα περισσότερα από τα προιόντα αντι-γήρανσης είναι δεδομένη.
Βοηθά στη θρέψη το ξηρό δέρμα, προλαμβάνει τα εγκαύματα από το ήλιο λόγω του φυσικού αντιηλιακού δείκτη που υποστηρίζει, σβήνει τα σημάδια, αντιμετωπίζει κηλίδες, και δυναμώνει τα μαλλιά. Είναι εξαιρετικά ευεργετικό για το ανοσοποιητικό, το νευρικό και το αναπαραγωγικό μας σύστημα.
Η διάρκεια ζωής του λαδιού φύτρο σιταριού είναι περίπου 6-8 μήνες και θα πρέπει να είναι στο ψυγείο Συνεργάζεται καλά με άλλα έλαια βάσης ειδικά για να μπορέσει να αυξηθεί η διάρκεια ζωής του.
Είναι το πιο διάσημο λουλούδι στον κόσμο, σύμβολο ερωτισμού και ομορφιάς. Υπάρχουν γύρω στα 10.000 διαφορετικά είδη και η ζήτηση του στην παγκόσμια αγορά είναι πρώτη με διαφορά από κάθε άλλο λουλούδι. Κάθε είδος έχει και διαφορετικό άρωμα το οποίο συνδέεται άμεσα και με τις θεραπευτικές του δράσεις.
Πιο γνωστό απ όλα, είναι το τριαντάφυλλο της Δαμασκού, η rosa damascena, είδος το οποίο φύεται στη Βουλγαρία όπου λόγω της ιδιομορφίας του εδάφους το καθιστά πρώτο σε ολόκληρο τον κόσμο και από το οποίο αποστάζεται το μοναδικό ροδέλαιο.
Αξίζει να αναφέρουμε το εκατόφυλλο τριαντάφυλλο, τη rosa cenrtifolia, σύμβολο των Ιπποτών του Ρόδου και των Ροδόσταυρων, από το οποίο παρασκευάζεται το γαλλικό αιθέριο έλαιο, αφροδισιακό σύμβολο της γαλλικής φινέτσας και βάση του θρυλικού αρώματος chanel no 5.
Σημαντικό είναι επίσης και το κυνοροδο , ο καρπός του άγριου τριαντάφυλλου, rosa cannina, ο οποίος είναι πλούσιος σε vit C και ταννίνες, συστατικά που το κατατάσσουν στην κατηγορία των φυτών με πλούσια επουλωτική δράση και με ήπιες λευκαντικές ιδιότητες.
Το αιθέριο έλαιο του τριαντάφυλλου περιέχει πάνω από 3.000 διαφορετικά συστατικά εκ των οποίων έχουν αναγνωριστεί και καταγραφεί από έρευνες περίπου τα 400.
Τα συστατικά που το κάνουν μοναδικό είναι η vit C, E, K, B οι τανίνες που προσδίδουν καλή επουλωτική δράση και η πηκτίνη που βοηθά τη δυσκοιλιότητα και την ισορροπία της χοληστερόλης, κ.α.
Οι δράσεις του ροδέλαιου είναι πάρα πολλές. Χρησιμοποιείται σε συσκευές αρωματοθεραπείας, έχοντας αντικαταθληπτική δράση, βοηθά στην εξάλειψη των εκχυμώσεων και των μελανιών, απαλύνει τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια , είναι σπουδαίο στην αντιμετώπιση της ακμής του προσώπου και είναι ένα σημαντικό αντιγηραντικό και αντιοξειδωτικό συστατικό όταν περιέχεται σε καλλυντικά προϊόντα. Η μεγάλη περιεκτικότητα του σε τανίνες το καθιστά άριστο επουλωτικό για την αντιμετώπιση εγκαυμάτων, είτε σε μορφή ελαίου είτε σαν κηραλοιφή
Πίνοντας ένα έγχυμα από ροδοπέταλα κόκκινου τριαντάφυλλου ή έγχυμα κυνόροδου βοηθάμε ευχάριστα στην πέψη έπειτα από ένα βαρύ γεύμα, ενώ μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και σαν μια υπέροχη τονωτική λοσιόν για το πρόσωπο. Έρευνες δείχνουν πως απαλύνει τα συμπτώματα των εξάψεων της εμμηνόπαυσης και βοηθά στη σωστή λειτουργία του ουροποιητικού μας συστήματος.
Χρήσιμες Συμβουλές – Προφυλάξεις
- Η καυστική σόδα και καυστική ποτάσα είναι ερεθιστικά και πρέπει να χρησιμοποιούνται με ιδιαίτερη προσοχή.
- Πρέπει να φοράτε γάντια και προστατευτικό για τα μάτια.
- Αν έρθει σε επαφή με το δέρμα σας ξεπλύνετε με άφθονο νερό και ξύδι. Μακρυά από τα παιδιά.
- Τα αιθέρια έλαια είναι εξαιρετικά συμπυκνωμένες και πολύ ισχυρές ουσίες.
- Η οποιαδήποτε χρήση τους θα πρέπει πάντα να γίνεται με σύνεση και με σύμβουλο τις οδηγίες χρήσης και τις ενδείξεις/αντένδειξις του κάθε ελαίου.
- Απαγορεύεται η απευθείας χρήση τους στο δέρμα (εκτός σε όσα αναφέρεται ρητώς) καθώς και η κατάποσή τους.
- Να μην τα βάζετε στη βλεννογόνο, στα μάτια, ή γύρω από τα μάτια.
- Αν έρθετε σε επαφή ξεπλύνετε με φυτικό λάδι και ενημερώστε το γιατρό σας.
- Προσοχή στη χρήση από τις εγκύους
- Παρακαλούμε να συμβουλεύεστε τις οδηγίες χρήσης. Μακρυά από τα παιδιά.
Τηλ. Κέντρου Δηλητηριάσεων: 210 77 93 777
Ουδεμία ευθύνη φέρει η εταιρία Βοτάνων Λόγος για κακή χρήση των υλικών.